Elementtisaumat

Avosauma

Avosauma ei ole täysin vesitiivis sauma kaikissa olosuhteissa ja siksi sen käyttö edellyttää tuulettuvaa rakenneratkaisua. Avosauma soveltuu parhaiten elementtisaumana kuorijulkisivujen vaakasaumaksi. Sauman muodostaa ns. puolipontti, jonka vähimmäiskorkeus sauman sisällä on 30 mm ja leveys 10 mm. Näin kuoren pintojen välinen paine-ero ei kasva liian suureksi eikä kuljeta vettä sauman läpi. 

Kumiprofiilisauma

Kumiprofiilisauma on vesi- ja ilmatiivis sauma, jota käytetään yleensä avosaumojen yhteydessä elementtien pystysaumana. Kumiprofiilisauma sopii hyvin kuorirakenteiden yhteydessä käytettäväksi saumaratkaisuksi. Kumiprofiili painetaan elementtisaumaan ja sen paksuus mitoitetaan siten, että se elementtien kutistuma, hiipuma ja lämpöliikkeet ja kumin elastisuudessa tapahtuneet muutokset huomioiden pysyy puristettuna kaikissa olosuhteissa. Kumiprofiilisauman väri voidaan valita tarpeen mukaan. Helposti uusittavan kumiprofiilisauman käyttöikä on 15–20 vuotta. 

Kittisauma

Kittisauma on perinteinen vesi- ja ilmatiivis elementtisauma. Sitä voidaan käyttää kaikissa rakenteissa, mutta tuulettuvissa kuorirakenteissa tulee muilla keinoin huolehtia erityisesti ulkokuoren taustatilan riittävästä tuulettumisesta. Kittisauma sopii parhaiten sandwich-julkisivuihin. Kittisauman käyttöikä on 10–20 vuotta ja sen uusiminen vaatii ammattitaitoisen tekijän. 

Lisätietoa ja mitoitusohjeet kaikkiin elementtisaumoihin löydät Betonipintojen luokitusohjeesta BY40/2003.